ISU PENDERAAN KANAK-KANAK PDF

Jenayah Penderaan Kanak-kanak. Price: MYR 0 reviews | Write a review. ISBN: Availability: Book Details Author/Editor: Jal Zabdi. ISU-ISU SOKONGAN SOSIAL DALAM KALANGAN KANAK-KANAK MANGSA PENDERAAN SEKSUAL DI INSTITUSI PEMELIHARAAN DAN PERLINDUNGAN. Isu Semasa: Penderaan Kanak-Kanak Chng Woon Kee. p. 1 / 5. Embed or link this publication. Description. Isu Semasa: Penderaan Kanak-Kanak.

Author: Nalar Gorn
Country: Namibia
Language: English (Spanish)
Genre: Environment
Published (Last): 3 October 2006
Pages: 185
PDF File Size: 17.7 Mb
ePub File Size: 12.64 Mb
ISBN: 663-4-34772-279-4
Downloads: 81947
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Tojanos

Kajian menunjukkan penderaan sering dilakukan oleh orang yang berdekatan atau mempunyai pertalian darah dengan anak-anak yang kanak-manak mangsa. Apabila ibu bapa berada dalam keadaan mabuk akibat meminum minuman beralkohol atau berkhayal akibat penyalahgunaan dadah, mereka tidak akan menyedari akan pembuatan mereka sendiri apabila mendera anak-anak mereka.

Apabila keadaan ini berlaku, produktiviti terhadap kerja ibu bapa tentulah akan kana-kanak. Ini kerana pasangan muda menganggap bahawa hidup mereka masih remaja dan tidak berfikir secara logik ataupun rasional. Ibu bapa sepatutnya membela, memberi naungan dan memelihara hak kanak-kanak bagi menjamin kehidupan mereka yang sempurna. Apabila si anak bertemu dengan ibu bapa semula, ibu bapa yang prihatin akan mendapati bahawa tubuh si anak menjadi lebam dan lemah dan seterusnya akan melaporkan kejadian ini kepada pihak polis.

Create a free account Login. Keadaan ini menjadi ppenderaan serius apabila ditambah pula dengan kenaikan harga minyak belakangan ini yang menyebabkan kos kehidupan semakin tinggi.

Jenayah Penderaan Kanak-kanak

Dalam banyak kes, penderaan dilakukan oleh ibu bapa yang menghadapi konflik kekeluargaan seperti hubungan yang rapuh antara suami dan isteri akibat daripada campur tangan pihak ketiga. Anak perlulah diberi kasih sayang yang secukupnya dan haruslah dibelai, didodoi, dan diberi segenap perhatian.

  EAVAN BOLAND OUTSIDE HISTORY PDF

Konklusinya, punca berlakunya kes-kes penganiayaan terhadap kanak-kanak ini bermula dari rumah. Semua masalah yang bertali arus ini amat menekan perasaan. Maka, saudara tersebut pula berjanji untuk menjaga anak dengan harapan akan mendapat upah wang seperti yang dijanjikan pada setiap bulan. Semua pihak seperti ibu bapa, guru-guru, kerajaan serta masyarakat juga perlulah bertanggungjawab dalam menyelesaikan masalah ini.

Sebenarnya, pelbagai usaha telah diambil untuk mengatasi fenomena negatif sebelum ini tetapi usaha tersebut bagai hujan jatuh ke pasir kerana usaha yang diambil tidak berterusan serta tidak berkekalan. Jika penghayatan agama kuat, tidak mungkin ibu bapa akan berkelakuan bagai haruan makan anak dan sanggup mendera darah daging sendiri. Kajian menunjukkan mereka yang sanggup mendera darah daging. Yang menyedihkan lagi, terdapat sesetengah penjaga akan mengejutkan masyarakat apabila si anak tersebut dianiaya melalui keganasan seksual.

Semua ini telah menyebabkan titik permulaan di mana si anak akan dimarahi, ditengking dan tidak dihiraukan ataupun dipedulikan. Kajian menunjukkan bahawa penderaan kanakkanak boleh dilakukan oleh orang yang pernah menjadi mangsa penderaan semasa mereka dalam alam kanak-kanak dahulu. Kesempitan hidup yang dihadapi oleh sesebuah keluarga juga menjadi antara faktor berlakunya penderaan kanak-kanak.

Salah satu punca berlakunya fenomena negatif ini adalah kerana masalah dalaman sesebuah keluarga.

Mereka seterusnya akan diberi tekanan oleh oanak-kanak supaya meningkatkan produktiviti. Walau bagaimanapun, apa yang berlaku ialah pada zaman sekarang terdapat sesetengah ibu bapa terlibat dalam penderaan kanak-kanak. Oleh itu, usaha baik yang diambil oleh setiap pihak perlulah dilakukan secara konsisten dan bukanlah hangat-hangat tahi ayam sahaja.

Sebagai orang dewasa, ibu bapa perlulah berfikir dengan alasan dan bukti yang nyata dan haruslah mencurahkan kasih sayang dan perhatian yang sewajarnya terhadap anak-anak dan bukannya melepaskan geram kepada mereka.

  LIVING WITHOUT FREE WILL PEREBOOM PDF

Embed or link this publication. Keadaan ini berlaku kerana ibu bapa beranggapan bahawa mereka pernah menjadi mangsa penderaan dan anak-anak mereka pun patut mengalami kesakitan dan penderitaan yang pernah dialami oleh mereka.

Jenayah Penderaan Kanak-kanak

Walau bagaimanapun, sesetengah ibu bapa pula tidak mempedulikan hal ini kerana tidak mahu idu hubungan kekeluargaan antara mereka dengan saudara mereka. Adakah ibu bapa telah melupakan tanggungjawab mereka dalam mencorakkan kain putih tersebut? Kadang-kala, penjaga akan memukul si anak dengan tali pinggang, mencucuk si anak dengan puntung rokok ataupun membiarkan si anak dalam keadaan kelaparan.

Sebagai contoh, pihak yang biasanya menjadi titik permulaan kepada penderaan kanak-kanak termasuklah ibu bapa, ayah dan ibu tiri, ataupun ibu dan kana-kkanak saudara.

Memang tidak dapat dinafikan bahawa terdapat juga dalam kalangan ibu bapa yang kurang mengamalkan ajaran agama mereka. Setiap pihak perlulah berganding bahu untuk menyelesaikan masalah ini dan bukannya menuding jari ke arah pihak lain.

Walau bagaimanapun, apabila ibu bapa gagal untuk memberi upah wang seperti yang dijanjikan, maka saudara yang tidak memberi pertimbangan pula akan menyebabkan anak menghadapi akibatnya.

Di samping itu, ibu bapa juga berpendapat mereka dapat memuaskan diri dari segi psikologi apabila mendera anak-anak.